Bijzondere opdracht met bijzondere uitdagingen in Zwolle

De staalconstructie die als centrale drager van het nieuwe gebouw, de reeds bestaande gebouwen van het Carlos Clusius College in Zwolle, moet gaan verbinden, steekt als een indrukwekkend gedenkteken aan een ongewone gebeurtenis, fier omhoog. Ongebruikelijk aan de Kamper Poort is het zeker. De stilte op de bouwplaats, maar ook de hermetisch afgesloten WEEVER bouwplaats is bijzonder. Geen geboor, geen kranen, maar ook geen schaft. Op onderzoek uitgaan om uit te vinden wat er aan de hand is, lijkt er op het eerste gezicht niet in te zitten.

De bouwplaats is met hekken volledig van de buitenwereld afgesloten. Maar er is wel beweging, er wordt gewerkt. Meestal fluit ik in dit soort gevallen even lekker luidruchtig op mijn vingers om de aandacht te trekken. Iets zegt me dat dit nu niet handig is. Ik zwaai uitbundig en wordt opgemerkt door uitvoerder Jitse van Dijk. Hij kijkt om zich heen, alsof hij waakzaam moet zijn voor onverwachte gebeurtenissen. De kust is klaarblijkelijk veilig, want hij gebaart geruststellend en komt naar me toe. Voor het, met een dikke ketting afgesloten hek, houdt hij zijn tred in. "Je mag er in hoor, maar ik moet je eerst even wat laten zien." Voorzichtig haalt hij een geplastificeerd kaartje uit zijn achterzak. Er staat een tijdsschema op afgedrukt. "Er zijn toetsen gaande. We willen de leerlingen niet afleiden met lawaaiige machines. Dat is soms wel improviseren, maar we kunnen ons wel aanpassen, " verklaart Jitse de ongewone situatie op de bouwplaats.

Afgezien dat er rekening moet worden gehouden met de tentamenschema's van de leerlingen van het CCC heeft de bouw en gedeeltelijke renovatie van de school, nog meer bijzondere uitdagingen. WEEVER bedrijfsleider Wiebren de Boer legt uit: "We hebben te maken met een bestaande situatie. De oude gebouwen gaan we, met een nieuw gebouw dat voor het oog van de buitenstaander straks als het ware lijkt te zweven, aan elkaar verbinden. Prachtige oplossing, maar niet heel simpel. In de voorbereiding hebben we al veel zitten passen en meten, maar de praktijk op de werkvloer is vaak net wat weerbarstiger. De tekeningen van de oude gebouwen, zijn vaak niet zo nauwgezet als tegenwoordig. Een klein verschil in bijvoorbeeld de verschillende vloerniveau's kan uiteindelijk resulteren in een flink, ongewenst verschil. We moeten regelmatig de zaken net weer even iets bijstellen. Ook van de mannen op de werkvloer vraagt dit bouwwerk veel van het vakmanschap en inzicht. Pietjes precies hebben we nodig. Daarom kiezen we de mensen hier met zorg uit. Elk bouwbedrijf kan bouwen natuurlijk, maar een bouwwerk zoals dit, dat vraagt veel extra's en voor ons bedrijf is dit een mooie kans om juist daar het verschil te maken."