De grootste binnenhavengraanopslag
van Nederland


Hanzestad Kampen heeft de grootste opslagcapaciteit van graan aan een binnenhaven in Nederland. Graansloot Kampen B.V. heeft haar opslagcapaciteit met 130.000 ton uitgebreid. Daarmee is de capaciteit van het op- en overslagbedrijf verdubbeld.
Het nieuwbouwproject omvatte een perceelontwikkeling van circa twee hectare dat werd bebouwd met 9.600 m² vlakloodsen
van vijftien meter hoog en achttien graansilo's met een hoogte van circa dertig meter.WEEVER bouw b.v. realiseert Graandepot.
Algemeen directeur Bert Weever voor aanvang van de bouw: “Op basis van een Design & Build-contract zorgen we voor de bouwkundige aansturing van dit project en coördineren we het infrawerk. Het perceel is bouwrijp gemaakt. Vervolgens leggen we alle nutsvoorzieningen, riolering en asfaltering aan. We bouwen de vlakloodsen en realiseren het hele transportsysteem en laad- en lossysteem. In de loodsen komen onder meer verbrandingsilo’s, opslagsilo’s en droogtesystemen. De nieuwbouw wordt gerealiseerd voor opslag van graan door Agrifirm.”

Omvang
Weever vervolgt: “Het unieke van dit project is de omvang. Een combinatie van silo’s, graandrogers en een graanreiniger met een tweetal grote vlakloodsen, maakt de flexibiliteit van het geheel erg groot. Deze moderne grootschalige opslag van granen draagt sterk bij aan de verdere verduurzaming van de landbouw en partner Agrifirm. Korte transportafstanden over de weg, kwalitatieve goede opslag en afvoer per schip maken dit project bijzonder, zeker in deze economische tijd.” De achttien enorme silo’s op een siloplaat van 3.000 m² worden gerealiseerd door het Amerikaanse bedrijf GSI; dit is voor GSI het grootste project van West-Europa.

Bouwkundige uitdagingen
Bedrijfsleider Wiebren de Boer vult aan: “Bijzonder is ook de diversiteit aan bouwmethodieken. Zo worden voor de fundering HSB-palen, heipalen, trekpalen en groutankers gebruikt. Ook passen we verschillende soorten beton toe, zoals onderwaterbeton, vloeibeton, constructiebeton en hogesterktebeton. Dit project is een ware pionierstocht door de korte voorbereidingstijd. Voor veel onderdelen moet nog een oplossing bedacht worden. WEEVER bouw b.v. laat in dit project dan ook haar onderscheidend vermogen zien. Het project was een last minute-aankondiging en zo zijn we door de tijdsdruk al aan het bouwen, terwijl nog niet alles is voorbereid. Dit vraagt veel flexibiliteit. Bovendien kunnen wij met deze immense ontwikkeling ons potentieel tonen en onze toegevoegde waarde laten zien voor de opdrachtgever.”

Logistiek knooppunt
In de Middeleeuwen was Kampen het grootste graancentrum van Nederland eni n strijd met Amsterdam om hoofdstad te worden. Kampen verloor deze strijd als gevolg van verzanding van de uitloop van de IJssel. Maar de Hanzestad zet zichzelf weer op de kaart. De grootschalige graanopslag is gelegen aan de nieuw aangelegde Zuiderzeehaven. Deze haven heeft een gunstige ligging door de goede ontsluiting via de A28 en de A50/A6 en groot vaarwater. Moderne schepen tot 130 meter kunnen aan de wal komen. Graansloot Kampen heeft daardoor een prachtige ligging om optimale op- en overslagdiensten te kunnen bieden.
Vanwege de strategische en aantrekkelijke ligging aan het water zijn grote bedrijven als het Zweedse Wärtsilä zich gaan vestigen in de Zuiderzeehaven. Daardoor ontwikkelt Kampen zich als logistiek knooppunt in Nederland. “We zijn als familiebedrijf WEEVER, dat al vier generaties bestaat, enorm trots op dit prachtige project, dat we eind dit jaar opleveren. De silo’s en de eerste vlakloods zijn in 2013 operationeel geworden. Op de Dag van de Bouw op 1 juni 2013 zijn er talrijke belangstellenden geweest om dit project te bewonderen," aldus Bert Weever.

038 - 33 320 10

info@weever.nl

Contact

Haatlanderdijk 6
Postcode: 8263 AR
Plaats: Kampen
T. 038 - 33 320 10
E. info@weever.nl

Contact regio Arnhem:
Koningsweg 23a
ZP6, 6816 TD Arnhem
026-3823435 / 06-30091705

Algemene voorwaarden WEEVER
1.Voorwaarden aanneming
2.Voorwaarden inkoop werk
3.Voowaarden WEEVER sloopwerken bv

Laat hier uw gegevens achter

Versturen