Bart & Jelle Weever. Twee broers in een groeiend bedrijf aan het roer. Twee broers ook, die aan de vooravond van een nieuwe periode staan. Een nieuw tijdperk dat wordt ingeluid met het in gebruiknemen van een nieuw bedrijfspand.

Bart & Jelle Weever lijken misschien op het eerste gezicht twee tegenpolen. In de dagelijkse hectiek en spanning van het ondernemerschap hebben ze echter al laten zien, elkaar blindelings aan te voelen en aan te vullen.

Voor Bart was de stap in 2006 naar het bedrijf van vader Bert Weever nooit een vraag. Als hem tijdens het interview wordt gevraagd of hij ooit een andere ambitie heeft gekoesterd, komt hij zelf tot de conclusie dat-ie daar nog nooit over nagedacht heeft.

Jelle, een jaar en drie maand jonger dan Bart, maakte de overgang in 2013. Zelf doen, een eigen bedrijf oprichten en uitbouwen of in de rijdende Weever-trein stappen was voor hem geruime tijd een lastige afweging. Uiteindelijk koos hij voor de laatste optie. Het typeert de broers, die veel van elkaar verschillen, maar wat de broers bindt heeft de overhand. Een dubbelinterview over elkaar en met elkaar:

Over samenwerken

Jelle:

''Je moet zeker in het begin naar elkaar toe groeien. Dat kost tijd. Nu gaat het uitstekend en vind ik het heel leuk.''

Bart:

"Natuurlijk heb je je ups en downs in zo'n samenwerking, maar we delen dezelfde ambitie, dat blijft de basis."

Over leidinggeven in twee verschillende bedrijven

Bart:

"Het bouwbedrijf is anders georganiseerd dan het sloopbedrijf. Het sloopbedrijf is veel platter geregeld, dat komt doordat sloopbedrijf in de basis een onderaanneming is. We zitten daardoor min of meer gedwongen heel dicht op de organisatie, regelmatig echt letterlijk met beide benen op de werkvloer".

Jelle:

"Met Wiebren de Boer als bedrijfsleider hebben we een goed team. Mede door die constructie met Wiebren zit het bij ons inderdaad anders in elkaar. Maar ook bij ons zijn de lijnen kort. Dat is ons onderscheidend vermogen. Direct contact met klanten vind ik niet alleen ontzettend leuk om te doen, we maken daarmee ook het verschil met andere, vooral veel grotere bedrijven".

Over ambities

Jelle:

"Om die reden hoeven we wat mij betreft ook niet heel veel groter te worden, want dan ga je een bepaald moment zelf dat klantcontact verliezen. Het bestaan van het bouwbedrijf is in de basis goed regelen, zorgen dat de winst stijgt en zorgen dat we operationeel nog stabieler worden, dat is mijn doel."

Bart:

"Bij de sloop ligt dat anders, wij hebben zeer zeker de ambitie om flink te groeien. We hebben op een aantal concurrerende bedrijven terrein verloren. Dat wil ik terug winnen. Dat kan ook. We hebben de juiste mensen in huis"

Over lessen in zakendoen van vader Bert Weever

Jelle:

"Zijn rol is steeds meer een coachende en coördinerende functie. Hij kan zich daardoor beter richten op de andere kant van het bedrijf, op Graansloot. Je ziet dat dit resultaat heeft. Hij is een echte aanjager. Wat ik geleerd heb van hem in zakendoen, is dat je altijd recht door zee moet zijn en keihard moet werken als je wat wilt bereiken. Toewijding is belangrijk. Bert raakt ook nooit in paniek. Als het spannend is of wordt, zullen anderen niets aan hem merken"

Bart:

Liegen is nooit een optie, dat heeft Bert ons altijd voorgehouden en dat-ie altijd rustig blijft, klopt. Waar ik veel respect voor heb is de manier waarop hij dit bedrijf heeft laten groeien. Vanaf het eerste begin heeft hij elke stap vooruit uitgeplozen en berekend.

Over elkaar

Bart:

"Jelle is een goede ondernemer, zakelijk als het moet en commercieel sterk. Hij blijft in lastige situaties gemakkelijker rustiger als ik. Hij is de betere kameleon"

Jelle:

"Ik heb grote bewondering voor Bart's enorme drive en vakkennis. Hij heeft altijd een oplossing voor een probleem, geeft nooit op en knopen doorhakken, daar is Bart veel beter in"

Over medewerkers

Asbast saneren bij voetbaclub dos kampen

Bart:

"We willen alleen mensen met toewijding, die echt betrokken zijn bij het bedrijf. Onze medewerkers zijn immers een afspiegeling van onszelf. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een goed voorbeeld, goed doet volgen. Ik probeer een goede leider te zijn"

Jelle:

Je doet het met elkaar. Goede mensen zijn belangrijk, dus ben je goed voor je personeel. Als er een probleem is, ook in de thuissituatie, kijken we altijd of we kunnen helpen. Als het thuis niet goed gaat, gaat het meestal op het werk ook niet goed, zo werkt het nou eenmaal.

En waar ik niet zo goed tegen kan zijn mensen zonder humor, je moet het leven ook af en toe met een glimlach kunnen nemen. Er is al genoeg gezeur.

Over zaken en privé

Bart:

Dat loopt bij ons regelmatig door elkaar heen. Vind ik ook helemaal niet erg, daar ben je ondernemer voor. Je krijgt er ook veel voor terug. Als ik bij een verjaardag zit en er is een brand waar we nodig zijn, heb ik geen bedenktijd nodig"

Jelle:

Zaken en privé gescheiden houden, ik til daar niet zo zwaar aan. De knop kan prima om, als het moet, maar het moet niet altijd. Ik heb ook gewoon plezier in mijn werk. Het staat me niet snel tegen. Op het moment dat ik het met tegenzin doe word het tijd om serieus wat anders te overwegen.

Over sponsoring en maatschappelijke verantwoording

Jelle:

"De mensen zijn de ambassadeurs van ons bedrijf. Zonder de sympathie van de samenleving hebben we geen bestaansrecht. Je woont, leeft, werkt in een stad en geniet van de voordelen die je hebt als ondernemer met een goed lopend bedrijf. Daar hoort een bepaalde verantwoording bij. Bovendien geeft het ook een goed gevoel. Bij verenigingen als Wilhelmina en de atletiekvereniging bijvoorbeeld zijn de leden altijd heel enthousiast en zeer erkenktelijk voor wat we doen."

Bart:

"We besteden een substantieel deel bedrag aan sponsoring als onderdeel van ons bedrijfsbeleid. Maatschappelijk gezien ervaren we dat als onze verplichting, we zijn het de maatschappij verschuldigd, dankzij die maatschappij bestaan we. Bovendien kunnen de meeste sportclubs ook niet zonder sponsoring."

Over de toekomst:

Bart:

(Breed lachend) "Ik hoop dat we nog heel veel plat mogen gooien"

Jelle:

"Veel mooie dingen achter laten voor de toekomst"

038 - 33 320 10

info@weever.nl

Contact

Haatlanderdijk 6 
Postcode: 8263 AR
Plaats: Kampen
T. 038 - 33 320 10
E. info@weever.nl

Contact regio Arnhem:
Koningsweg 23a
ZP6, 6816 TD Arnhem
026-3823435 / 06-30091705

Algemene voorwaarden WEEVER
1. Voorwaarden aanneming
2. Voorwaarden inkoop werk
3. Voowaarden WEEVER sloopwerken bv

Stel een vraag