038 - 33 320 10 
info@weever.nl

Omwonenden blij met sloop oude landbouwschool

De sloop van de christelijke landbouwschool in IJsselmuiden aan de Spoorkade is inmiddels afgerond. De sloop verliep soepel, maar heeft natuurlijk wel impact gehad op de omwonenden van de school. Maar hoe ver gaat die impact en wat zijn de leermomenten. Om dat uit te zoeken zijn we in  gesprek gegaan met enkele willekeurig gekozen omwonenden zoals  meneer Versteeg en mevrouw De Ruiter.

Meningen over de sloop

"Iedereen is heel blij dat de school weg is. Al die tijd keken we tegen een dood gebouw aan waar niks gebeurde." vertelt meneer Versteeg, die recht tegenover de locatie woont. Hij heeft een positief gevoel bij de sloop, omdat de school volgens hem geen waarde meer had. "De school hield altijd veel licht tegen, leefde niet en was totaal geen mooi aanzicht." Ook mevrouw De Ruiter, bij wie de slooplocatie achter haar tuin ligt, is blij met de verandering. "De buurt knapt ervan op. Wij zijn zelf ook bezig met onze tuin, waar wij nu extra ruimte voor krijgen."

Wat zij van de sloop gemerkt hebben
Mevrouw De Ruiter heeft gelukkig niet veel last gehad van de sloop. "Vanaf 07.00 uur 's ochtends waren ze al bezig, maar ik vond dit niet zo erg. Ik sta toch altijd vroeg op," vertelt zij. "Tuurlijk hoor je geluid, maar dat hoort erbij. De sloop verliep volgens mij erg rustig en vlot." Ook meneer Versteeg heeft niet veel moeite gehad met het geluid. "Tuurlijk hoor je het lawaai wat bij de sloop hoort. Ik noem het expres lawaai, in plaats van overlast, want overlast was het niet." Wel had hij er waarschijnlijk minder last van omdat hij op de begane vloer slaapt. "Ik denk dat mensen die boven slapen het geluid beter hebben gehoord."

Het nieuwe plan

Volgens de omwonenden ziet het nieuwe plan voor de woningen er goed uit. "De voorgevels van de nieuwe woningen komen drie meter verder terug in de straat dan de school, waardoor de straat wat meer ruimte krijgt. Ook worden deze gebouwen wat lager, waardoor er ook meer licht doorkomt." vertelt meneer Versteeg, die goed op de hoogte is van het nieuwe plan. "Ik vind het een goed plan. Het zou leuk zijn als het hier wat meer gaat leven. Ik zou het bijvoorbeeld heel leuk vinden als er meer gezinnen komen, waardoor er wat meer gebeurt."

Ervaring met WEEVER 

Mevrouw De Ruiter heeft zelf geen contact gehad met WEEVER. "Mijn man had vooral contact met de mannen van WEEVER. Dit ging vooral over de verbouwing van onze tuin. Die contacten verliepen goed." Meneer Versteeg heeft echter alles gezien wat zich afspeelde en was hier heel tevreden over. "Mijn complimenten aan WEEVER. Er loopt altijd een opzichter bij die alles in de gaten houdt. Een mooi voorbeeld hiervan is tijdens de storm op 18 januari. Het gedeelte van het gebouw dat behouden moest worden heeft een plat dak. Door de wind is de dakbedekking van dit gebouw weggewaaid en net voor de auto's kwam het weer op de grond. Ik zag het gebeuren. Direct gingen er twee mannen van WEEVER heen en zij belden gelijk wat andere mensen. Ze hebben er direct voor gezorgd dat dit opgeruimd werd en zorgden ook dat de straten netjes en schoon bleven.