Migrantendorp sterk staaltje 
van regionale samenwerking

Het arbeidsmigrantendorp aan de Visvijverweg in Swifterbant is vrijdag 12 mei 2016 met een feestelijk tintje voor genodigden, in gebruik genomen. 148 Innovatief en duurzaam gebouwde tweepersoons woningen met eigen warmtepompen en een grote gemeenschappelijke recreatieruimte worden vanaf dat moment 'officieel'  bewoond. De realisatie van het arbeidsmigrantendorp is een opvallend sterk staaltje van regionale samenwerking. 

Tientallen bedrijven uit de directe omgeving hebben in opdracht van uitzendbureau Level One uit Emmeloord en onder aanvoering van WEEVER bouw uit Kampen,  de krachten gebundeld en een opzienbarende klus geklaard. Binnen het gestelde tijdsbestek van slechts een half jaar, is een kant en klaar dorp, turnkey uit de kale poldergrond verrezen. Turnkey met hoofdletters geschreven, want de huisjes zijn compleet opgeleverd en ingericht. Van aangelegd tuintje buiten, tot koelkast, televisie en meubilair binnen. Zelfs de oerhollandse fiets ontbreekt niet. 

Huisvestingsprobleem

"Als opdrachtgever moet je een dergelijk project willen en kunnen. Uitzendbureau Level One heeft als opdrachtgever die stap durven zetten. Met dit project hebben we als regionale bedrijven, behalve gewerkt aan een mooie innovatieve opdracht, ook kunnen meewerken aan de oplossing van het huisvestingsprobleem van migranten. In de Flevopolder speelt dit al jaren. Natuurlijk is deze huisvesting veel beter, veel humaner, dan provisorische huisvesting in een of andere boerenschuur, die maar al te vaak nog illegaal was ook", vertelt Jelle Weever.

De huisjes zijn met het oog op de toekomst gebouwd. Zo zijn de vergunningen voor permanente bewoning afgegeven. Opvallend is ook dat er gebouwd is zonder heipalen. "Stel dat over een aantal jaren blijkt dat er geen arbeidsmigranten uit het Oost-Europa in Nederland meer nodig zijn, dat kan het dorp eenvoudig worden gesloopt en kan het terrein eventueel weer als agrarische grond worden gebruikt."


Ware uitdaging
Het project was een ware uitdaging, maar kon uiteindelijk succesvol worden afgerond. Zo moest er, voordat er kon worden gebouwd eerst een oude boerderij worden gesloopt, en onverwachts veel asbest worden gesaneerd. Overvloedige en langdurige regen bemoeilijkte de voortgang van het bijzondere project nog eens extra. Geen van de betrokken bedrijven liet zich door de tegenslagen uit het veld slaan. Gezamenlijk werd gezorgd voor een eind goed, al goed.

Vervolg in Luttelgeest

"Level One wilde dit project net als wij, graag zoveel mogelijk met regionale bedrijven realiseren. Het was in het begin van het project hierdoor soms wat aftasten van elkaar, maar uiteindelijk is prima voor elkaar gekomen. Voordeel is dat we nu een goed op elkaar ingespeelde ploeg hebben staan. Sterker nog, het project krijgt een vervolg. In Luttelgeest gaan we wederom, in opdracht van Level One, een soortgelijk dorp neerzetten, vlakbij het huidige AZC" , besluit Weever.

Migratgendorp nadert voltooiing

De contouren van het unieke en innoverende project, dat met een groot aantal regionale bedrijven aan de Visvijverweg in Swifterbant realiseren, veranderden bijna dagelijks. Terwijl de laatste straatjes in het migrantendorp werden gelegd, werden tegelijkterijd ook al de meubels naar binnen gedragen. De bedrijvigheid tijdens de bouw was enorm. Zo werden aan de voorzijde de laatste voorbereidingen getroffen zodat kon begonnen worden met asfaltteren van de grote gezamenlijke parkeerplaats. Deze moest gereed zijn voor de relatiedag op 12 mei, wanneer alle betrokken bedrijven en instanties het glas heffen op een succesvol verlopen project.

Kozijnen zonder kopzorgen


Om precies te zijn 312 kozijnen installeert GS Kunststofkozijnen tussen december en april in Swifterbant. Dat zijn er best veel - en wellicht komen er nog wat meer bij - maar Gert Scholten, oprichter en eigenaar van het bedrijf uit Emmeloord, ligt er niet wakker van. "Dit is niet ons eerste grotere project." In opdracht van uitzendbureau Level One bouwt WEEVER in Swifterbant in samenwerking met diverse andere bedrijven 148 innovatieve en milieuvriendelijke migrantenwoningen. Alle woningen worden voorzien van onderhoudsvrije kunststof buitenkozijnen met - natuurlijk - dubbel glas. Het gaat hierbij om een nieuwbouwproject, licht Scholten toe. "Als de maatvoering goed is, dan gaat het relatief snel. We doen ook wel renovatieprojecten. Dan haal je eerst alle oude kozijnen eruit, vervolgens ga je de maatvoering bepalen en daarna de nieuwe kozijnen stellen. Dat is veel bewerkelijker!" Zo'n 3,5 jaar geleden begon Scholten voor zichzelf. Een stap waar hij geen moment spijt van heeft gehad. "Eerder heb ik jarenlang voor diverse bedrijven gewerkt aan grote projecten met name in de Randstad. Daardoor heb ik een groot netwerk. Ik heb het heel en heel druk!" 

Frankema zorgt voor stevige basis

De bodem, daar begint het allemaal mee. In Swifterbant - waar WEEVER 148 innovatieve migrantenwoningen bouwt voor uitzendbureau Level One - zorgt Frankema Multivloeren uit Creil voor een degelijke betonnen basis van in totaal 5776 vierkante meter.
"Een mooie klus", vindt werkvoorbereider (en eigenaar) Stefan Frankema. Nu is het familiebedrijf, gespecialiseerd in het storten en afwerken van beton, wel wat gewend als het om vloeroppervlak gaat: het bedrijf legde onder meer de basis van de Amsterdam Arena, Ziggodome, Gelredome en het Zwolse PEC-stadion.

En bouwde daarnaast nog een stuk of wat waterzuiveringen, parkeergarages, bruggen en tunnels waaronder de bekende Schipholtunnel en het Naviduct bij Enkhuizen.
Voor dit project werkt Frankema samen met betoncentrale Haboton uit Swifterbant, die de betonmortel levert. "Dan zijn we verzekerd van een goede kwaliteit." WEEVER gaat de bekisting en wapening met vloerverwarming plaatsten. "Daarna, vanaf week 44, storten wij die vol. Daar zijn we in totaal zo'n zeven weken mee bezig, per week een blok van ca. 830 m2. Het is dan wel de koude periode, dus we hopen dat we werkbaar weer hebben."
Ook bijzonder: Frankema kan betonvloeren leveren in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog. In Swifterbant is uiteindelijk gekozen voor een grijze vloer. Die wellicht ook meteen gebruikt gaat worden als woonvloer. Dat kan prima, want het beton is monolith glad afgewerkt, aldus Stefan Frankema. Lachend: "Dat geeft een industriële look en dat is heel erg in nu."

Vlechtwerk voor 22 woningen per week

IJzervlechtbedrijf Rigterink heeft de opdracht gekregen om het ijzervlechtwerk aan te brengen in de betonnen vloeren van de148 migrantenwoningen. Met vier man sterk maakt de ploeg van Ron Rigterink aan de Visvijverweg de wapening van gemiddeld 22 woningen per week, klaar. "We werken meestal met tenminste twee vakbekwame vlechters in een team van vier. Goede ijzervlechters zijn niet eenvoudig meer te vinden. Het is zwaar werk. Jonge mensen kiezen niet zo vaak meer voor dit vak. Bovendien zie je dat steeds meer werkzaamheden in de fabriek kunnen worden gedaan", vertelt Rigterink die al eerder met WEEVER werkte. "Deze klus is ons gegund via Level One. 

Mooie opdracht waarmee we nu zo ongeveer op de helft zijn. We hebben ook samen met WEEVER aan de uitbreiding van Graansloot gewerkt. Op dergelijke grote projecten zit altijd tijdsdruk en dat maakt het soms lastig, maar het blijven mooie projecten", aldus Ron Rigterink die het bedrijf in 1996 van zijn vader overnam."Het vak is me echt met de paplepel ingegoten door mijn vader. Vroeger vond ik het prachtig om als klein jongentje met stukken ijzer over de bouwplaats te lopen. Toen mocht dat nog. Nu kan dat niet meer. Toch wilde ik niet automatisch in de voetsporen van mijn vader treden. Ik heb veefok gestudeerd in Wageningen en wilde ook die richting op, maar door omstandigheden heb ik min of meer tegen wil en dank toch het bedrijf van vader overgenomen", aldus de Emmeloorder die in de Noordoostpolder en daarbuiten een goede naam heeft opgebouwd. "We werken veel voor betonfabrieken, waaronder Kijlstra in Drachten".

'Op deze schaal nog niet vaak toegepast'

Aan de Visvijverweg in Swifterbant wordt op innovatieve wijze gebouwd aan huisvesting voor migranten. Zo is een begin gemaakt met het aanbrengen van een isolerende ondergrond voor de woningen, die worden gebouwd zonder heipalen. "Een deel van de kabels en leidingen komt ondergronds, dus vanaf dat moment zijn wij ook aan de slag." , vertelt Marc Ruiter manager van ACN techniek in Emmeloord een van de vele bedrijven waar WEEVER mee samenwerkt in dit project.
Omvangrijke projecten, waarbij nogal wat komt kijken - daar zijn ze wel mee vertrouwd bij ACN Techniek Emmeloord. "Maar zo'n klus als deze hebben we nog niet eerder bij de hand gehad", zegt Ruiter. In opdracht van het Emmeloordse uitzendbureau Level One bouwt WEEVER bouw b.v. in Swifterbant 148 innovatieve en milieuvriendelijke woningen voor buitenlandse werknemers. Installatiebedrijf ACN Techniek, neemt alle 'w en e' (werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties) voor z'n rekening. "Oftewel de waterleiding, verwarming, het sanitair en de elektrotechniek. Per 22 huisjes komen er drie warmtepompen en elk huisje heeft z'n eigen temperatuurregeling, net als bij een cv. Dat is vrij uniek, op deze schaal is dit nog niet zo vaak toegepast. Daarnaast doen wij alle elektra, ook voor het recreatiegebouw en inclusief de terreinverlichting, camerabewaking en slagbomen."

Michel Oomen

Voor Michel Oomen van het gelijknamige bestrating en grondwerkbedrijf uit Ens is de opdracht, voor het bouwrijp maken van het terrein aan de Visvijverweg in #Swifterbant, één uit een reeks van de vele. "We doen dit soort klussen al zo'n 20 jaar. Een juiste inschatting maken vooraf is belangrijk. Daar kom veel ervaring bij kijken. De bedrijfsmentaliteit van ons en die van WEEVER sluiten goed aan. Niet al te moeilijk doen, aanpakken en elkaar ook wat gunnen. Met dit soort projecten moet je elkaar kunnen vertrouwen. Ik ga er altijd vanuit dat je het samen moet doen. Topfresh hebben we ook samen met WEEVER gedaan
Het bouwrijp maken van het terrein is inmiddels grotendeels klaar. De hoofdriolering ligt erin en het terrein is uitgevlakt.

Uitzendbureau Level One

In opdracht van het Emmeloordse uitzendbureau Level One is WEEVER B,V. aan de Visvijverweg in Swifterbant begonnen met een opmerkelijke klus; de bouw van 148 tweepersoons migrantenwoningen. In een voormalige boerderij met tijdelijke huisvesting van migranten als bestemming, is eerst de asbest gesaneerd. Daarna heeft het sloopteam van WEEVER het voormalige 'Polenhotel' volledig laten verdwijnen van de polder zeebodem. In de komende weken stroopt het bouwteam van WEEVER de mouwen op om hier de 148 appartementen te laten verrijzen.

Een bouw die in meerdere opzichten uniek is. Het gaat om tweepersoons appartementen die zelfstandig bewoond kunnen worden met een eigen terrasje, opgang, douche, een kamerkeuken, slaapkamer. De huisjes worden gebouwd zonder heipalen als fundering, maar komen te staan op een isolerende ondergrond van tempex. "Dit plan hebben we uitgedacht met het oog sterk gericht op de toekomst en veel aandacht voor het milieu. Stel dat er over tien jaar geen behoefte meer is aan deze appartementen, dan kunnen we ze gemakkelijk verwijderen en blijft er geen spoor van over. Ook worden alle voorzieningen aangebracht om gebruik te maken van zonnewarmte", weet WEEVER bedrijfsleider Wiebren de Boer.

Bouwvergadering

Alle partnerbedrijven van WEEVER rond de tafel om de bouwagenda door te nemen

Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen die de appartementen voorzien van warm en koud water voor douche en verwarming. Omdat per twee appartementen één warmtepomp wordt geïnstalleerd, moest een speciaal systeem worden ontwikkeld dat elk appartement afzonderlijk kan bedienen.
"Een mooie klus die voort is gekomen uit de opdracht die we kregen om de boerderij met opstallen te slopen. Zodoende hoorden we van Ronald van den Berg en David Keetman, de eigenaren van uitzendbureau Level One, wat de plannen waren. Vervolgens zijn we met hun schetsontwerp aan de slag gegaan. Dit nieuwe ontwerp hebben we in samenwerking met Boes + Kok ontwerpers gemaakt.

(Bouwtekeningen Bron: Boes + kok ontwerpers)

We wilden absoluut binnen het budget blijven, maar ook innovatief en duurzaam bouwen. Met zijn allen hebben we heel scherp gekeken hoe we de kosten konden reduceren en de kwaliteit op niveau konden houden", legt Jelle Weever uit. Voor de eigenaren van uitzendbureau Level One is het van groot belang dat de uitzendkrachten goed gehuisvest worden. "Een werknemer die goed in zijn vel zit, werkt over het algemeen ook goed en dat is commercieel gezien voor ons als uitzendbureau ook weer goed", aldus Ronald van den Berg, die blij is met WEEVER als partner.

"We hebben gezocht naar een lokale partner. Daar hechten we veel waarde aan omdat we van mening zijn dat je elkaar in de regio een beetje moet helpen. Het moest ook een lokale partner zijn die gewend is om grootschalige projecten aan te pakken. In WEEVER hebben we nu duidelijk de goede partner gevonden, de samenwerking verloopt prima".

Samenwerkende bedrijven

Ontwerp: Boes +kok

Betonvloer: Frankema Multivloeren Creil

Installaties: ACN Techniek Emmeloord

Infra: M. Oomen bestrating Ens

Houtskeletbouw: Volmer Chaletbouw Kampen

Keukens: Marco Marknesse

Stuc en scanwerk: Matthijs Sinke Marknesse

Buitenkozijnen: GS kunststofkozijnen Emmeloord

Dakbeplating: Falko Dak & Wand Heerenveen

Binnenkozijnen en deuren: Krepel deuren Klarenbeek.

038 - 33 320 10

info@weever.nl

Contact gegevens

Haatlanderdijk 6 
Postcode: 8263 AR
Plaats: Kampen
T. 038 - 33 320 10
E. info@weever.nl

Algemene voorwaarden Weever
1. Voorwaarden aanneming
2. Voorwaarden inkoop werk
3. Voowaarden WEEVER sloopwerken bv

Stel een vraag