ROC transformatie
WEEVER

Certificaat voor klussende studenten

Lees hier alles in en outs  over  de transformatie van een ROC gebouw. Op de foto  wordt Ruben van der Schalie  officieel tot 'volleerd klusser' verklaard. Alle studentenklussers ontvingen een certificaat, ondertekend door Labyrinth en WEEVER , als ze hun 56 klusuren hadden gemaakt.

'Het is flink aanpoten'

"Maar we hebben ook veel lol." Ruben van der Schalie, student CMV, heeft zijn klusuurtjes in Stadsoase/Krachtstation Utrecht erop zitten. "Ik woon al bijna drie jaar in Utrecht. Maar ik was toe aan iets nieuws. Vrienden van mij gaan hier ook wonen, dat lijkt me ontzettend leuk. En de kamers hier zijn heel groot in vergelijking met de huurprijs." De afgelopen weken heeft hij gipswandjes gemaakt en veel, heel veel puin afgevoerd. "Het was hard aanpakken, harder dan ik had verwacht. Na een volle week klussen voel je dat wel. En het is vroeg beginnen, om zeven uur 's ochtends. Gelukkig woon ik op een kwartiertje fietsen hier vandaan. Maar sommige studenten komen van buiten Utrecht, die moeten al heel vroeg op pad. Maar, we hebben het leuk gehad." De pakweg negentig studentklussers mogen als eersten hun nieuwe kamer uitkiezen. "Mijn kamer? Dat wordt die op de hoek van de tweede verdieping, met uitzicht op de ingang." 

'Gipswandjes zetten is het leukst'

Rookmelders, snoergootjes, loze electrakabels, Lambertine van Veldhuizen en Lara Nahusuly demonteren alles wat in de weg zit om de nieuwe gipswandjes te plaatsen. Lambertine (student Grafisch Ontwerp aan de HKU): "Schoonmaken, opruimen, we zijn nu bijna een week bezig en hebben al van alles gedaan. Maar het leukst vind ik het om gipswandjes te zetten. Dat kun je tenminste zien dat je wat hebt gedaan!" Welke kamer favoriet is? Lara heeft nog geen idee. "Ik vind meerdere kamers mooi en twijfel tussen boven, waar je een mooi uitzicht hebt, of de begane grond. Want ik wil wel kunnen springen zonder dat de benedenburen er last van hebben." Aankomend schooljaar gaat ze Psychologie studeren - aan de Universiteit van Twente... "Klinkt logisch hé, om dan in Utrecht een kamer te huren. Maar ik ben van studie geswitcht. Ik woon hier al, heb m'n werk en m'n vrienden hier, vandaar." 

'Ze zijn heel enthousiast bezig'

"Het werken met studenten is voor ons nieuw. Het geeft wel een frisse wind, die jonge mensen in de bouw." Ilja van Houten is voor WEEVER bouw bezig nieuw gemaakte doorgangen van passende sponningen te voorzien. De ervaren timmerman (die daarnaast als latin dj Santana voor swingend vertier zorgt in binnen- en buitenland) is vraagbaak voor de studenten en houdt een oogje in het zeil. "Ze hebben er plezier in, zijn heel enthousiast bezig. Tja, ze komen hier zelf te wonen en dat stimuleert natuurlijk enorm. Die korting, daar doen ze het natuurlijk voor, maar het meeklussen zorgt ook voor betrokkenheid. En die zelfwerkzaamheid maakt het betaalbaar. Al met al een uniek project, hopelijk een voorbeeld voor de rest van Nederland." 

'Allerlei verschillende vrouwen komen bij elkaar in de les' 

"Het fijne van dit gebouw? Al die ramen. Dat zorgt voor veel licht, en een frisse sfeer". Jacqueline Janssens, oprichter van Fighting4Power en docent bij sportschool FDC (Fight Dance Cardio Centre), voelt zich helemaal in haar element in haar riante lesruimte in Stadsoase/Krachtstation. Net als de leerlingen, uit Kanaleneiland en de rest van Utrecht, want hun aantal groeit. "We maken steeds meer uren. En ik verwacht dat we straks ook wel veel studenten over de vloer zullen krijgen. Begin 2014 zijn we hier begonnen. Het gebouw stond toen nog leeg. Er was nog geen sportschool in dit deel van Utrecht en het was echt een uitdaging om hiermee te starten."
Samen met collega's Petra Pluimes (PM-dance), Klarita Bistika (Klarita-Fit) en de oprichter van FDC en stichting Teakrosa Angelo Rosalia biedt Janssens een breed sportief pakket in een aantal lokalen op de begane grond van het voormalige ROC. Van Taekwondo op wedstrijdniveau tot weerbaarheidstraining, van streetdance en hiphop tot spinning en fitness, er is voor iedereen en voor alle leeftijden wel wat. "Wij zijn voor iedereen toegankelijk. Zelf geef ik Taiboksen, conditietraining en weerbaarheid aan vrouwen en meiden. Daar heb ik bewust voor gekozen. Er zit een filosofie achter vechtsport: als je daarmee bezig bent, heeft dat ook impact op je geest. Je gaat meer voor jezelf opkomen, en je bijvoorbeeld veiliger voelen op straat. Allerlei verschillende vrouwen uit allerlei culturen komen hier bij elkaar in de les, heel erg leuk is dat!"

'Kruisbestuiving tussen buurt en studenten vinden wij heel belangrijk.'

"We wilden niet afhankelijk zijn van subsidie", zegt architect Klaas Schotanus van HIK Ontwerpers, het bureau dat de transformatie van voormalig ROC naar multifunctioneel wooncomplex met 216 studentenkamers, bedrijfjes, horeca, ateliers, een bioscoop, kinderopvang en een sportschool als partner en mede-initiatiefnemer van Krachtstation, vorm gaf. "De huur die de studenten betalen, maakt de wijkcentrumfunctie mogelijk. Wij vinden die kruisbestuiving tussen buurt en studenten heel belangrijk." Eind september moeten de eerste kamers klaar zijn. Na de interne verbouwing volgt het terrein rondom. "Daar maken we een 'pottenpark' van, een buurttuin compleet met hangmatten en barbecue's, om ontmoeting te stimuleren."

'Nu hebben we zeker een kamer straks!'

Bente Jaeger (19), Liberal Art & Science, Universiteit Utrecht:  
"Ik woon in Utrecht, bij m’n ouders. Het is heel moeilijk om in Utrecht een betaalbare kamer te vinden. Mijn moeder heeft hier nog op school gezeten. Zij hoorde dat het gebouw leeg stond en dat hier kamers kwamen. Toen hebben we ons meteen aangemeld. We doen mee met het klussen omdat we dan zeker weten dat we volgend jaar een kamer hebben. Bovendien, ik hou wel van klussen!”

Anna den Outer (19), Moleculaire Levenswetenschappen, Universiteit Utrecht:  
“Ik kom ook uit Utrecht, woon ook bij m’n ouders. Volgens mij wordt het hier wel gezellig, met alle leuke dingen die je hier straks kunt doen. En als je met z’n allen bezig bent, leer je elkaar ook meteen een beetje kennen. De locatie is prima, je zit op een redelijk fietsbare plek, dichtbij het centrum. De universiteit ligt buiten de stad, dus dat is wat verder. Maar met een half uurtje fietsen ben je er.” 

'Niets doen is niks voor mij'

Amar Skenderovic (23): 
“Ik studeer DMC (Digitale Media & Communicatie) en woon al twee jaar op kamers in Utrecht, in Overvecht. Maar daar kan ik niet blijven. We hebben een hele slechte huisbaas, een echte huisjesmelker, de situatie is eigenlijk niet leefbaar. Er zijn daar ook nauwelijks voorzieningen, je hebt geen internet, geen televisie. Ik wil daar gewoon zo snel mogelijk weg. Ik denk dat ik een van de eersten ben die zich voor dit project heeft ingeschreven! Samen met twee vrienden van me, en het zou geweldig zijn als als we straks met z’n drieën in hetzelfde blok komen. Naast elkaar zou helemaal fantastisch zijn! En het klussen? Ik heb vakantie nu. Niets doen is niks voor mij, na een week heb ik daar wel genoeg van en wil ik weer wat doen.” 

'Dat klussen zie ik wel zitten'

Hessel van Ramshorst (22): 
“Ik woonde eerder al in Utrecht op kamers, in de wijk Wittevrouwen. Nu woon ik tijdelijk weer in Dronten, bij m’n ouders. Ik ben derdejaars student Sociaal Juridische Dienstverlening en moet nog twee jaar, met eventueel een uitloop. Voor die periode was ik weer op zoek naar een kamer in Utrecht. De huurprijs van deze kamers is gunstig, zeker als je kijkt naar het aantal vierkante meters wat je hier hebt. Klussen doe ik wel vaker, dat zie ik wel zitten. En met alles wat hier in het gebouw straks te doen is, zul je je denk ik niet zo snel vervelen.”

‘Fantastisch dat het nu eindelijk echt gaat beginnen’

Engelengeduld

Een flinke portie doorzettingsvermogen. En een hele lange adem. Dat heeft Nathan Rozema, bedenker en initiatiefnemer van Krachtstation/Stadsoase Utrecht wel nodig gehad de afgelopen jaren. Geboren en getogen in de Utrechtse wijk Lombok verhuisde hij zestien jaar geleden naar het naburige Kanaleneiland. Met zijn onderzoek- en adviesbureau Labyrinth bracht hij in 2004 in kaart waar bewoners in de wijk behoefte aan hadden. “Dat resulteerde in een wijkevenement, ‘Utrecht aan de Nijl’. De animo was zo groot dat we dit een permanente plek wilden geven. Om zo’n wijkcentrum te ontwikkelen hebben we toen een stichting opgericht.” Iedereen was enthousiast, ook de gemeente, vervolgt hij. “En dan kom je in het bureaucratisch vergaderproces terecht. En is het plan uiteindelijk in de koelkast beland.”

Zeven jaar geleden ging de koelkast weer even open. “Er waren plannen voor een multifunctionele accommodatie in Zuid-Kanaleneiland. Maar dat ging om diverse redenen niet door. Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere locatie en stuitte op dit leegstaande ROC. Alleen was het gebouw veel te groot. Toen kwam ik op het idee om het wijkcentrum te combineren met studentenhuisvesting.” Inmiddels staat Labyrint er niet meer alleen voor, maar trekt voor dit unieke project samen op met architectenbureau HIK Ontwerpers en Van der Ley Vastgoed. Bouwbedrijf WEEVER heeft de uitvoering op zich genomen en ervoor gezorgd dat het project haalbaar en betaalbaar werd door de zelfwerkzaamheid van de studenten.

Aan het gebouw zelf hoeft, afgezien van het plaatsen van een flink aantal extra wandjes voor de studentenkamers en de installatie van keukenblokken en douchecabines, niet zo gek veel te gebeuren. De bedrijfjes, allemaal uit de wijk zelf, hebben hun intrek al genomen op de begane grond. “Die volgorde is heel belangrijk: eerst de wijk, dan de nieuwe bewoners.” Kanaleneiland stond jarenlang bekend als probleemwijk. Onterecht, denkt Rozema. “Dat wordt vooral zo ervaren door mensen van buiten, niet door de bewoners zelf. De wijk telt veel pluspunten: een goede bereikbaarheid en relatief dichtbij het centrum maar nog wel enigszins betaalbaar. Er is veel ruimte in de wijk, veel groen en het voorzieningenniveau is hoog met meerdere grote supermarkten en heel veel verswinkels in de buurt. En het is een hele levendige wijk.”

Vanuit de wijk zijn de reacties op de komst van Krachtstation - waar studentenhuisvesting Stadsoase onderdeel van is - over het algemeen positief, aldus Rozema. “Mensen zien het als een positieve aanvulling. En ze zijn blij dat op deze plek geen hoogbouw komt!” Hij vindt het fantastisch dat het nu, eindelijk, dan toch echt gaat beginnen. “We willen deze opzet ook verder in de markt zetten. We hopen dat dit de opstap vormt voor meer van dergelijke projecten, in andere wijken en andere steden. Gezamenlijk, want dat is onze kracht.”

Wooncomplex met moestuin en kinderopvang

WEEVER begint in de Domstad met de transformatie van een voormalig ROC tot studentenwooncomplex Stadsoase Utrecht. Naast ruim tweehonderd kamers herbergt het gewezen opleidingscentrum in Kanaleneiland straks bedrijfjes, horeca, ateliers, een bioscoop, kinderopvang en een sportschool.  

Rondom komt parkachtig groen met moestuintjes, niet alleen voor de nieuwe bewoners maar voor de hele buurt. Al met al een bijzonder project - en dan overdrijf je niet. Niet zo verwonderlijk dat, ook al gezien het schreeuwend tekort aan studentenwoningen in Utrecht, het storm liep met aanmeldingen: maar liefst vijfhonderd in totaal.

'Onwijs enthousiast'

“De makkelijke dingen doen zij, de moeilijke dingen doen wij”, vertelt Jelle Weever. "Dit is het eerste zelfwerkzaamheidproject van deze omvang midden in een woonwijk in Nederland. De studenten zelf zijn onwijs enthousiast. En ze verdienen er ook nog eens een leuke korting op de huurprijs mee.”

Multifunctioneel

De verbouwing van de ‘do it yourself’ Stadsoase aan de Amerikalaan in het Utrechtse Kanaleneiland, ook bekend onder de naam Krachtstation,  is afgeloopen zomer gestart. Eerst ging WEEVER Sloopwerken b.v. aan de slag. “De vensterbanken zijn van asbest”, vertelt Gerard van der Spek, werkvoorbereider bij WEEVER. “Die gaan er eerst uit.” WEEVER heeft beide specialismen in huis en kan zowel de sloop- als bouwwerkzaamheden uitvoeren - en dat scheelt tijd én geld.  

Vervolgens zijn de studenten vanaf de zomer van 2016 onder begeleiding van medewerkers van bouwbedrijf WEEVER het drie etages tellende schoolgebouw gaan transformeren tot multifunctioneel wooncomplex. In totaal  zijn er 216 studentenkamers van 16 tot 20 m2, verdeeld over de bestaande vier vleugels, gerealiseerd. De studenten hebben  per woonlaag  - zo’n 22 kamers - een grote gezamenlijke keuken, vier douches en minimaal vijf wc’s tot hun beschikking. De kamerhuur bedraagt 240 tot 340 euro (exclusief servicekosten) - voor Utrechtse begrippen spotgoedkoop. De studenten die meewerkten, krijgen tien procent korting op de huur. Ook leuk: de centraal gelegen, kuilvormige aula biedt ruimte voor feestjes en kleinschalige evenementen. Op de begane grond is verder ruimte voor allerlei bedrijvigheid (3500 m2). 

Baanbrekend in uitvoering

Haalbare en betaalbare perspectieven

Bijzonder, beter gezegd baanbrekend, was ook de wijze van uitvoering. Die opende nieuwe - en dan met name haalbare en betaalbare - perspectieven voor gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers voor een nijpend probleem. 

Want overal, en met name in de Randstad, staan vele vierkante meters kantoorruimte jaar na jaar te verstoffen, zegt Jelle Weever, directeur van WEEVER bouw b.v.. "Er zijn te veel meters gebouwd.” Al die leegstaande kantoorkolossen - op zich prima panden waar niks mee mis is - ombouwen tot woningen waar juist gebrek aan is, klinkt simpel. "Maar dat is het niet. Ombouwen kost geld en dat moet zich terugverdienen. Dan treedt de zogenoemde ‘circle of blame’ in werking. Want wie draait op voor de kosten, de huurder of de verhuurder?”

Creatieve oplossingen

Voor appartementen in het duurdere segment is de ligging, vaak aan de rand van de stad, niet ideaal. Net als de uitstraling van zulke panden, die niet echt huislijk te noemen is. Een aantal investeerders zag wel heil in het creëren van studentenhuisvesting in het leegstaande schoolgebouw. Creatieve oplossingen werden bedacht om meer betrokkenheid te creëren en het project zo rendabel mogelijk te maken. Een daarvan is de zelfwerkzaamheid van de studenten, die  eigenhandig hun gipswandjes gingen plaatsen. Door mee te klussen verzekeren zij zich van zeer betaalbare woonruimte voor de komende jaren. WEEVER kreeg de klus en zag het als een uitdaging om met haar gespecialiseerde bouwteam samen te gaan werken met studenten en wijkbewoners. 

038 - 33 320 10

info@weever.nl

Contact gegevens

Haatlanderdijk 6 
Postcode: 8263 AR
Plaats: Kampen
T. 038 - 33 320 10
E. info@weever.nl

Algemene voorwaarden Weever
1. Voorwaarden aanneming
2. Voorwaarden inkoop werk
3. Voowaarden WEEVER sloopwerken bv

Stel een vraag